benchlecommidd | 04 Јануар, 2019 11:51
250935229 Korovi Skripta PDF
❤️ Click here: 250935229 Korovi Skripta PDF
PROPISI Dajemo pregled propisa vezanih za prehrambenu industriju. Omo tava se oko vitla kombajna usporava rad i zelenom svježom masom povećava vlagu požnjev enog zrna.
Lenacil Ven zar selektivan je u šećernoj repi, špinatu i jagodama. U odnosu na druge ~inioce infektivne i neinfektivne prirode, smatramo da ne predstavljaju problem. Listovi dobijaju prvo tamno crvene ili ljubičaste pege, sa sivim ili skoro belim oreolom, dijametra oko 3 mm, koje kasnije izbele u sredini. Vrste roda Orius hrane se gusjenicama, lisnim ušima, resičarima i drugim štetnicima.
Sva FLORAVIT tečna đubriva se potpuno rastvaraju u vodi i ne kristališu, a samim tim se mogu nesmetano koristiti u sistemima za navodnjavanje kap-po-kap i to u koncetraciji 0. Imaju posebno velike prednosti pri zaštiti povrća gdje primjena kem. Danas je na područje R Hrvatske limunđik raširen go tovo posvuda. Obično se javlja na najmlađem lišću iz centra bokora. Polyfeed me MgO+me -Sadržaj N NO3 : 11,3% 9,0% -Sadržaj N NH4 5,7% 2,0% -Sadržaj N Ukupno : 17% 11,0% -Sadržaj P, kao P2O5: 10% 11,0% -Sadržaj K, kao K2O: 27% 33,0% -Sadržaj Mg, kao MgO: 2,0% Ovim izbalansiranim formulacijama se još po potrebi dodaju azotna kiselina, kalcijum nitrat, kalijum sulfat, magnezijum sulfat i amonijum nitrat da bi se postigao željeni odnos makrohraniva, dok se eventualna korekcija gvožđa može postići unošenjem EDHHA helatnog gvožđa. Record je sorta koja po svojim osobinama odgovara organskim sistemima zemljoradnje. Bujna biljka, visoke produktivnosti, tolerantna na bolesti.
Skripta - MADELENE, kor, Vézelay, 1185.
Stolon, za~etak i formiranje krtole na vrhu stolona Tehnologija proizvodnje Slika 8. Krompir: a koren; b stolon; c deo stabla u~eem viroza, na ovim prostorima, ograni~avaju postizanje visokih prinosa u vrlo visokom stepenu. To je i glavni uzrok niskih prinosa krompira. Virusi, pri istim ostalim uslovima, u na{oj zemlji, jo uvek, uzimaju vie od polovine potencijalnog prinosa. Postoji i niz drugih ograni~avajuih ~inilaca postizanja veih prinosa krompira na ovim prostorima. Osnovni kvalitativni ~inilac semenskog krompira jeste procenat zaraze krtola virusima. Krompir zahteva duboka, laka i rastresita zemlji{ta, a radi postizanja visokog prinosa i zemlji{ta bogata hranljivim materijama. Krompir zahteva zemljita slabo kisele reakcije sa ph 5,3-6,0. Reakcija zemljita sa ph ispod 4,5 i iznad 7,5 negativno deluje na prinos krtola. Da bi se postigao visok prinos adekvatan primenjenoj agrotehnici, ubrenju i kvalitetu sadnog materijala, potrebno je mm vode u toku vegetacije. Nedostatak vode je potrebno nadoknaditi navodnjavanjem. Razli~iti abiotski ~inioci fizi~ke, hemijske i mehani~ke prirode mogu prouzrokovati bolesti biljaka. To su poremeaji koji nastaju usled nepovoljnih klimatskih, edafskih i drugih ~inilaca. Nepovoljni ~inioci koji mogu prouzrokovati poremeaje kod biljaka mogu biti nedostatak ili suvi{ak hranljivih elemenata, temperaturni ekstremi niske i visoke temperature , slabo ili prejako osvetljenje, nedostatak ili vi{ak vode, prisustvo {tetnih gasova u atmosferi i zemljitu, hemijska sredstva za zatitu bilja, grad, vetar i sl. Simptomi su nekada sli~ni simptomima bolesti ~iji su prouzrokova~i gljive, bakterije ili virusi. Oslabljen biljni organizam nepovoljnim ~iniocima abiotske prirode je pogodan supstrat za neke parazite koji se ozna~avaju kao paraziti slabosti. Prouzrokova~i bolesti infektivne prirode mogu biti: gljive i gljivoliki organizmi pseudogljive , bakterije, virusi, viroidi, fitoplazme, nematode i parazitne cvetnice. Proces nastanka bolesti patogeneza Radi lakeg i efikasnijeg upravljanja zatitom krompira, potrebno se kratko osvrnuti na proces nastanka bolesti. Proces nastanka bolesti sastoji se od nekoliko faza: dospe- Slika 6. Plamenja~a krompira: tipi~ni simptomi bolesti pege na nali~ju lista i razvoj bolesti. To su uvale, zaklonita, neprovetrena mesta, na kraju njiva neposredno uz umski pojas, u hladu ispod drvea i sl. Boja obolelog tkiva je crvenkasto mrka, r astog izgleda sl. Crna noga krompira: simptomi nadzemnom delu biljke Miloevi, 1998 desno Pectobacterium chrysanthemi je tapiasta, gramnegativna i asporogena bakterija, peritrihog rasporeda cilija, pojedina~nih elija, veli~ine 0,5-0,7 1,2-5,0 μm. Bakterija je fakultativni anaerob. Crna noga krompira: simptomi na nadzemnom delu biljke Miloevi i sar. Patogen kroz stolone prelazi u krtole iz kojih, ako se u proljee koriste za sadnju, opet nastaju bolesni izdanci. Procenat mladih krtola sa skrivenom zarazom zavisi od stepena pojave bolesti crne noge tokom vegetacije. U odsustvu optimalnih uslova bakterija ne prouzrokuje vidljive znake bolesti. Sadnjom takvih krtola, u povoljnim uslovima dolazi do razvoja bolesti. Veliki zna~aj u zatiti krompira od ove i drugih bakterioza ima rana detekcija skrivenih zaraza krtola. Y virus krompira Y-VKr N : naj~ei simptomi virusne zaraze kod nas simptomi sekundarne zaraze na liu krompira sorte desiree Miloevi, 2003 Slika 17. Y virus krompira Y-VKr N : naj~ei simptomi virusne zaraze kod nas simptomi sekundarne zaraze na liu krompira sorte jaerla Miloevi, 1998 a. Lie je krto i lako se lomi sl. Takav stadij zovemo palma sl. Nekroze se javljaju i na stablu. Nekroze su naj~ee ja- ~e kod primarne nego kod sekundarne zaraze. Postoje velike razlike u intezitetu simptoma me u razli~itim sortama krompira. Neki herbicidi, primenjeni za suzbijanje korova u nekoj drugoj gajenoj biljci, u prethodnoj vegetaciji, mogu prouzrokovati promene na biljkama krompira gajenog na toj parceli naredne vegetacione sezone sl. Isto tako krtole oteene herbicidom mogu dati nitave ili deformisane klice. Prskalice posle korienja treba dobro oprati kako se ne bi desilo da zaostane sredstvo koje bi kod narednog tretmana krompira moglo otetiti usev. Simptomi prisustva krompirovih nematoda su jasno vidljivi u slu~aju visoke populacije. Lie takvih biljaka je bledo i sa pojavom uvenua. Biljke u oazama mogu kasnije i da uginu tako da se u okviru oaza javljaju prazna elava mesta. U naoj zemlji je utvr eno prisustvo nekih nematoda ~iji je krompir domain. Me utim, za sada, nema podataka o njihovoj tetnosti. U odnosu na druge ~inioce infektivne i neinfektivne prirode, smatramo da ne predstavljaju problem. Bez obzira na tu ~injenicu, Krompir je domain veeg broja nematoda. Krompirove nematode Globodera rostochiensis i G. Faza razvoja biljaka krompira, stepen zakorovljenosti useva i veli~ina korovskih biljaka kada bilo koje mere nee dati rezultat: zakorovljeni i deo useva krompira bez korova litet krompira tako {to se svojim podzemnim organima ubu{uju i na taj na~in oteuju krtole sl. Suzbijanje korova u krompiru Borba protiv korova podrazumeva niz mera kojima je cilj smanjenje ili potpuno uni{tavanje korovske vegetacije u usevu krompira. I pored preduzimanja mera borbe korove je te{ko potpuno uni{titi. Neke smo uni{tili, drugi ni~u iz semena i rizoma. To je i razlog primene vi{e mera kojima redukujemo korovsku vegetaciju na onaj nivo koji ne konkuri{e usevu krompira. Mehani~ko uni{tavanje je veoma efikasno u suzbijanju jednogodi{njih korova dok su jo{ mladi. Direktne {tete nastaju oteenjem korena i nadzemnih izdanaka cime. Hemijsko suzbijanje korova primenom herbicida. Osim mehani~kim putem, korovi se u usevu krompira veoma uspeno mogu suzbiti i primenom herbicida. Izbor herbicida 291 24 Osmi deo Proizvodnja semenskog krompira 25 PROIZVODNJA SEMENSKOG KROMPIRA Slika 6. Za tridesetak dana, napr. Mogua je i indukcija tuberizacije stvaranje mikro krtola in vitro pri ~emu se dobijaju mikrokrtole koje mogu da daju biljku i potomstvo sl.
| « | Јануар 2019 | » | ||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| По | Ут | Ср | Че | Пе | Су | Не |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
| 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
| 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
| 28 | 29 | 30 | 31 | |||